AGOST

agost-tot-lany

COM ARRIBAR?-EL POBLE-QUÈ VISITAR?-FESTES-CULTURA-SENDES-ON MENJAR-ON DORMIR

 

 

Com arribar?


 

Des de la N-330 que unix Madrid i Alacant trobem el desviació que indica Agost i ens porta per la carretera comarcal CV-820 que ens porta directament a Agost.

Des de l'autovia A-36 què unix Alcoi i Alacant, podem eixir en el primer desviació que indica Agost i des d'allí enllaçar amb la carretera comarcal CV-827 que ens porta directament a la nostra població. O bé podem continuar fins a arribar a la rotonda que indica Agost/Sant Vicent del Raspeig, des de ens podem dirigir fins a Agost per la comarcal CV-820.

També podem arribar des de l'autopista del Mediterrani A-7, enllaçant amb la a-36 i des d'allí arribem a la comarcal CV-820 que ens dirigix a Agost.

Com a dades interessants estan el fet que només ens separen 18 Km d'Alacant, la capital de la província. També són pocs els quilòmetres que ens distancien de l'aeroport internacional d'El Altet: 29 Km.

Desgraciadament, fins al dia de hui, el transport públic no té un servici que facilite l'arribada a la nostra població, per la qual cosa el mig a utilitzar són els vehicles particulars.

Les coordenades ( GPS ) són 38é26'30''N - 0é36'26''W

 

El poble


 

El nostre municipi compta amb quasi 5000 habitants (INE 2010), i està situat en la comarca de l'Alacantí, a una certa equidistància dels nuclis urbans d'Elx i Alacant.

Compta amb una extensió de 67 Km2 i es troba en els límits de la plana litoral que circumda la ciutat d'Alacant, on el terreny s'eleva (serra del Ventós, Maigmó). Els seus límits són: al nord, Castalla; a l'est, Tibi i Alacant; a l'oest, Petrer i Monfort; i al sud, Alacant.

És un poble tranquil, de cases baixes, en el que la gent encara se saluda pel carrer a l'encreuar-se, encara que no es conega.

El seu passat terrisser impregna de roig suau el seu paisatge que, ajudat per la potent suavitat de la llum mediterrània, contribuïxen a crear una màgia especial que invita a passejar pels seus carrers, sense pressa.

Veure vídeo promocional 'Agost, fang, mans i foc'
Descarregar Guia de carrers d'Agost ( PDF )
Visitar Galeria de fotos d'Agost

 

Què visitar?


 

El Museu de Cantereria d'Agost va ser fundat en 1981 i està ubicat en un antic cantereria. Actualment l'edifici està en obres de restauració, per la qual cosa ens traslladem a una seu provisional on els oferim: visites guiades a una terrisseria de principis del s. XX i l'exposició permanent, classes de torn i ceràmica, biblioteca especialitzada, botiga, informació i assessorament sobre la terrisseria i ceràmica d'Agost.

Podeu conéixer més detalls en el seu web: http://www.museoAgost.com/cm/

Agost oferix 2 rutes interessants per a tots aquells que es vullguen endinsar en la idiosincràsia de la nostra població:

- Itinerari del nucli antic: Comença en la Plaça d'Espanya i finalitza en el parc Municipal El Rugló, passant pel Llavador, el carrer de les Cantererías, el Castillo i l'ermita de Sant Pere, la Plaça de la Constitució, l'Església parroquial de Sant Pere apòstol, el carrer Colom i l'avinguda del Doctor Fleming.

- Ruta de la cantereria: Coincidix en part per la ruta del nucli antic, però en este cas l'objecte és visitar els llocs emblemàtics que guarden relació amb l'activitat canterera. Tota la ruta està senyalitzada amb panells informatius que descriuen cada un dels punts d'interés. S'inicia en la Plaça d'Espanya i finalitza en les mines de les Terres dels Pobres, passant, com no podia ser menys, pel Museu de Terrisseria.

D'altra banda, quant a edificis eclesiàstics, comptem amb l'Església de Sant Pere apòstol ( que data del s XVII ) i l'ermita de Santa Justa i Rufina.


Descarregar Fullet ´Ruta de la Terrisseria' ( PDF )
Visitar Galeria de fotos de les plaques dels carrers d'Agost

 

Festes


 

Agost és un poble molt fester com podeu comprovar amb les propostes que vos fem a continuació i a les que esteu tots convidats.

Les festes patronals són la de Sant Pere ( 29 de juny ), setmana en què celebren els moros i cristians, i la de la Santíssima Mare de Déu de la Paz ( 24 de gener ), de la que cal destacar la serenata amb charamita i tabalet que se li fa a la Mare de Déu.

També se celebren les festes dels barris Sant Roc ( 16 d'Agost ), Sant Ramon ( 31 d'Agost ) que compten amb danses, disfresses, orquestra, etc.

Una altra festa tradicional és el Dia de la Vella se celebra amb la realització de les “velles” que són uns ninos que simulen iaios i iaies exercint diverses activitats quotidianes. Les “velles” es col·loquen en les portes de les cases, acompanyades d'algun cartell que conté textos amb una crítica social en clau d'humor. Eixe dia se celebra un concurs per a premiar a la millor “Vella” i millor “Cartell”, incentivant així participació ciutadana. Esta se celebra el Quart dimecres de quaresma.

El 19 de juliol se celebren les festes en honor a les patrones dels terrissers, Santa Justa i Rufina, que es duen a terme en la C/ Terrisseria, on es troba l'ermita dedicada estes santes. A més de la missa i la processó, es realitzen altres activitats com a cucanyes, gegants i capgrossos, xocolatada i ball.

I per a finalitzar este ràpid panorama fester Agosten-se, hem deixat les Danses del Rei Moro, que són les més importants d'este municipi. La festa és organitzada pels “Danseros” (jóvens que complixen 18 anys) que totes les vesprades abillats amb trage i barret, i acompanyats per la “dolçaina” i el “tabalet” arrepleguen a cada una de les balladores per a ballar en la plaça de l'Ajuntament. Esta dansa es realitza tots els dies (excepte el 31 de desembre) des del 26 de desembre fins a l'1 de gener, al voltant de les 17:30 h.


Els actes més rellevants són la Serenata a la Reina Mora i la Nit dels Coets (nit del 27 de desembre), el Dia del Rei Moro (dia 28 de desembre) i l'entrada dels “tarongers”, que són els jóvens de 17 anys que seran “danseros” l'any que ve (dia 1 de gener).

Descarregar llibre 'Les Danses del Rei Moro d'Agost' ( PDF )

Veure vídeo ´Las Danses del Rei Moro d'Agost ( 1 )'
Veure vídeo ´Las Danses del Rei Moro d'Agost ( 2 )'

 

Cultura


 

La Fira Artesanal i Gastronòmica d'Agost es realitza coincidint amb el pont del 9 d'octubre. Este esdeveniment de caràcter anual suposa una mostra de l'Artesania i Cultura d'Agost. A més de l'exposició i venda de productes artesanals i gastronòmics, es realitzen nombroses manifestacions de la cultura i tradicions populars, entre les que podem destacar els tallers de torn i modelatge de fang, danses populars, ruta de la terrisseria, música de “dolçaina” i “tabalet”, etc.

Visitar web:  http://www.feriadeAgost.com/

El Juliol Cultural es compon de diversos actes culturals (música, teatre, ballet, etc.) que es realitzen tots els caps de setmana del mes de juliol en la Plaça de l'Ajuntament d'Agost.

El parc Encuentado es realitza amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, ocupant el cap de setmana més pròxim al 24 d'abril de cada any. El parc Rugló es transforma en un paisatge de conte que conté elements d'una temàtica determinada (contes d'aventures, de faules, de fantasia, etc.) i personatges de conte que ens animen amb les seues propostes de tallers i activitats.

 

Sendes


D'Agost podem destacar pel seu gran valor paisatgístic la zona nordoriental, on destaquen la zona de carrascar i pineda de la Serra del Ventós i el sud de la Serra del Maigmó. Esta vessant del Maigmó ha sigut declarada per la Unió Europea com a Lloc d'Interés Comunitari denominat “Maigmó i Serres de la Foia de Castalla”. Estes serres destaquen per la seua gran riquesa botànica que es caracteritza per la seua adaptabilitat als diferents ambients del terme municipal.

La seua visita es pot realitzar a través de les seues rutes de xicotet recorregut que estan senyalitzades i homologades per la Federació Valenciana de Muntanya i Escalada. Distingim la Senda de “El Barranc de Berlandí-La Murta” , la senda “El Ventós” i la senda de “La Creueta dels Castellans”. Estan, a més "La Ruta de la Cultura de l'Aigua", la "Via Verda" i la "Ruta Geològica".

És important destacar també la Via Verda del Maigmó que s'inicia en l'estació de ferrocarril d'Agost i recorre el tram que arriba fins el port de muntanya del Maigmó, a través de l'antiga via de ferrocarril que enllaçava Agost amb Alcoi. Compte entre altres elements amb sis túnels, dos viaductes, dos ponts, àrees de descans i miradors.


Finalment podem anomenar el parc Rugló, parc contigu al nucli de població d'Agost que disposa de paelleros i zona de recreació.

 Descarregar fullet 'Agost, sendes de xicotet i gran recorregut' ( PDF )

 

 

On menjar


En Agost es menja molt bé i a un preu raonable. Si s'animen a assentar-se en una taula de qualsevol dels molts establiments d'hostaleria que tenim en la nostra població, comprovaran que no estem parlant per parlar. A més, estem convençuts de que acabaran tornant i recomanant-nos.

Agost va formar recentment una Associació de Bars i Restaurants (ÒBRIGA) , en la pàgina del qual web poden trobar més informació del que els seus associats li oferixen:

Enllaç: www.agostabra.es

 

 

On dormir


Puerta amb porta amb la seu provisional del Museu de Terrisseria d'Agost, en este allotjament rural, com bé diuen en la seua pàgina web: 'Si un dia sals de casa i t'abellix relaxar-te, passejar, recórrer una antiga via del tren amb bici o jugar amb el fang este és el teu lloc. Les vivendes dels terrissers del segle XIX tornen a estar habitades, però esta vegada amb les comoditats del segle XXI'.

Realitzen periòdicament cursos de cantereria.

Dades de contacte:

Loli Berenguer Torres     
C/ Teuleria, 12-18
03698 - Agost ( Alicante )
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.     
965691893 // 656983938

 

Més informació: www.lafabrica.es