MUSEU DE CANTERERIA D'AGOST

Cita obligada per als amants de l'artesania

  • image
  • image
  • image

"(...) els oferim: visites guiades a una terrisseria de principis del s. XX i l'exposició permanent, classes de torn i ceràmica, biblioteca especialitzada, botiga, informació i assessorament sobre la terrisseria i la ceràmica d'Agost."

 

Horari:

Dilluns a divendres de 10 a 14. Festius tancat.

Atenció a grups, servici de biblioteca i botiga.

 

Museu de Cantereria d'Agost.

Tel. 965 691 199

C/ Teuleria 11 03698 AGOST ( Alicante, España )

www.museoagost.com

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

https://www.facebook.com/museudagost

 

Facebook: http://www.facebook.com/apromuseudagost

 

Blog:

http://pro-museudagost.blogspot.com.es/ 

canal-youtube-museo-va

El Museu de Terrisseria d'Agost va ser fundat en 1981 i està ubicat en una antiga terrisseria. Actualment l'edifici està en obres de restauració, per la qual cosa ens traslladem a una seu provisional on els oferim: visites guiades a una terrisseria de principis del s. XX i l'exposició permanent, classes de torn i ceràmica, biblioteca especialitzada, botiga, informació i assessorament sobre la terrisseria i la ceràmica d'Agost.

EXPOSICIONS

Exposició permanent:

L'exposició permanent està ubicada en l'assecador d'una antiga fàbrica de terrisseria de principis del segle XX. Durant la visita es recorre el taller i les basses on s'elabora fang, acompanyats en tot moment per un guia. Les peces i ferramentes exposades s'organitzen per tipus, aprofundint en el seu ús en la vida quotidiana de la societat tradicional. La visita es completa amb la projecció d'un audiovisual sobre l'elaboració de terrisseria en Agost actualment.

Exposicions temporals:

Actualment, amb els mitjans de la seu provisional, duem a terme una exposició temporal anual.

Exemples: Presentació de la Peça de l'Any amb les peces que realitzen els alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant basant-se en esta.

També oferim exposicions itinerants per a altres institucions: La decoració en la terrisseria d'Agost, Va arribar el retratista... a les terrisseries d'Agost, Cànters valencians, Ceràmica pertot arreu, Imatges d'un poble.

OFERTA DIDÀCTICA I CULTURAL

Visites guiades

Recorrido por las instalaciones de una fábrica de principios del s. XX. Muestra de alfarería tradicional de Agost y proyección adaptada a las edades de los alumnos.

Duración: 45 min aprox.
Precio: 1,20 €/persona
Nº de niñ@s: Mín 10

Taller de manipulación de barro

Recorregut per les instal·lacions d'una fàbrica de principis del s. XX. Mostra de terrisseria tradicional d'Agost i projecció adaptada a les edats dels alumnes.

Duració: 90 min aprox.
Preu: 3.60 €/persona
Nº de niñ@s: Mín 10


Cocció de pieces

Per a completar l'activitat del taller s'oferix coure les peces realitzades pels alumnes en un forn senzill. D'esta manera podran observar la transformació del material i entendre la complexitat del procés d'elaboració de la ceràmica.

Nº de niñ@s: Màx. 50, Mín. 10.
Preu: 3 €/persona

 
Ruta de la cantereria

Visita guiada a la Ruta de la Terrisseria, que recorre els llocs més emblemàtics relacionats amb este ofici. El fort arrelament de la terrisseria en el poble ha deixat empremtes insubstituïbles en la configuració dels seus carrers i altres elements del patrimoni d'Agost.

La ruta inclou la visita guiada al Museu de Cantereria.

Nº de persones: Mín. 10.
Preu: 5 €/persona

 
Celebració d'aniversari

(especial cap de setmana o horari especial)

Mostra de terrisseria tradicional d'Agost i projecció explicativa del procés d'elaboració.

Taller de manipulació de fang, on tocant diferents tipus de pastes apenden tècniques bàsiques de modelaje.

Duració: 3 horas
Nº de niñ@s: Màx. 20 Mín, 8.
Preu: 10 €/ persona

 

Completem la nostra oferta didàctica i cultural amb la demostració del treball d'un terrisser. Tant en la visita guiada, com en el taller, ens adaptem als interessos del grup, així per exemple:

    En l'àrea de Plàstica: Modelar amb fang és una activitat molt didàctica, per això el tema de la ceràmica s'oferix com un mètode educatiu aplicable a diferents disciplines. Incidim en aspectes d'estimulació a través de la ceràmica.

    En l'àrea d'Història: Tots els canvis socioeconòmics i culturals d'una societat es manifesten en la seua ceràmica. L'estudi de la terrisseria d'Agost ens oferix un exemple de vida i de treball d'una societat preindustrial.

Per a les visites de grups és necessari reservar amb antelació. Si es vol incidir en algun tema específic, s'ha de preparar per part del Museu i del professorat. Posem a la seua disposició material didàctic per a preparar la visita de col·legis i instituts.

TIENDA

Peces de l'any:

El Museu de Terrisseria d'Agost, va començar l'any 2000 una col·lecció de terrisseria tradicional d'Agost. Es tracta de models de gran qualitat, fets de fang blanc amb sal, tornejats a mà i olles en el forn morú. Anualment presentem una peça representativa d'esta tradició local, en un número limitat, oferint als interessats la possibilitat d'aconseguir de forma senzilla una interessant col·lecció de terrisseria d'Agost.

  Podeu veure més detalls en esta secció de la nostra web: Botiga de Peces de l'Any

Publicacions pròpies:

 
Catálogo de alfarería de Agost  (10 €) 
La riquesa morfològica de la tradició terrissera d'Agost a través dels fons del Museu de Terrisseria. La publicació recorre les diverses categories morfològiques i funcionals (cànters, botiges, botelles, cantarelles, gerres, agricultura, ramaderia, construcció, olles, llibrells, morters i altres usos) . Més de 100 peces amb els seus característiques, mesures i usos.

Autor: AA.VV.
boton-comprar

 
Agost/Alicante, ein Töpferzentrum in Europa (OFERTA ESPECIAL 12 €)
Estudi social, econòmic i cultural sobre la terrisseria d'Agost dels últims 200 anys. Editat en alemany.

Autora: Schütz, I.
boton-comprar

 
El álbum de la alfarería de Agost (15 €)
Recopilació d'imatges de la terrisseria d'Agost, des de finals del segle XIX a l'actualitat. En elles es documenta tot el procés d'elaboració de la indústria local, així com facsímils de documents històrics rellevants per a la terrisseria d'Agost.

Autoras: Schütz, I. y Rodríguez-Manzaneque, M. J.
boton-comprar

 
El bordado de Agost. Alfarería turística del s. XIX (9 €)
Monografia sobre esta tècnica decorativa empleada en la terrisseria d'Agost.Trata de forma àmplia el tema, des de l'origen de dita tècnica fins al mercat de venda. A més inclou el facsímil de catàleg de peces i la reproducció de diverses entrevistes orals.

Autora: Schütz, I.
boton-comprar
 
Cántaros Valencianos (1,5 €)
Catàleg de cànters valencians procedents de localitats com a Agost, Segorbe, l'Alcora, Traiguera, Onil, Canals, Orba, Biar, Petrer, Sax o el Villar entre altres.

Autora: Schütz, I.
boton-comprar
 
Comer a la agostera. Recetario de Agost. (esgotat)
Receptari d'Agost. En el s'explica des de menjars complexes com a arrossos o guisats fins conserves i saladures artesanals. Conté més de 100 receptes, a més d'un article sobre la gastronomia i la festa.

Autora: Schütz, I.

 
Visión global y acción local ( OFERTA ESPECIAL 4 €)
Actes del IV Simposi Internacional d'investigació ceràmica i terrissera, celebrat del 27 de setembre al 2 d'octubre de 1993.

Autor: AA.VV.
boton-comprar
 
Tocad las zambombas, zambombas tocad (4,5 €)
Anàlisi i classificació de diferents objectes sonors de ceràmica. Inclou un catàleg d'instruments de cerámica.Hay una edició en alemany.

Autora: Schütz, I.
boton-comprar

CURSOS

Classes de ceràmica i cantereria:

    Impartit per

Camille Avella y José Ángel Boix, ceramista francesa i canterer d'Agost.

    Dirigit a

persones que els agrade treballar amb les mans i el barro.

    Objectius:

prendre les tècniques bàsiques de modelaje en ceràmica.

primer contacte amb el torn

coneixements bàsics sobre tipus de fang i temperatures de cocció.

    Continguts:

(el curs es dividix en dos parts a triar)

diferenciar distints tipus de fang, ferramentes, la seua utilització, temperatures i coccions. Tècniques de modelaje (pessic, xurro, plaques, vaciado...) . Es realitzaran peces ca cada tècnica. Textures. Iniciació al torn: col·locació del pilot en el torn, posició de les mans per a alçar i modelar la peça.

Dates: dissabte o diumenge dos vegades al mes.
Horari: de 10:30 a 13:30.
Matricula: 35.00 € al mes.
Lloc: La Fábrica - C/ teuleria 18, Agost.
Tlf: 675 838 101 - 651 642 528
e-mail: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

ASOCIACIÓ PRO-MUSEO

L'Associació Pro-Museo d'Agost, es crega el sis de novembre de 2003. Són huit els seus socis fundadors. Mirant arrere, fins a octubre de 2006, el nostre primer objectiu era aconseguir la salvaguarda i rehabilitació de les instal·lacions del Museu de Terrisseria, antiga fàbrica Torregrossa. Hui la rehabilitació està en marxa, però l'associació té més objectius.
Des de 2006 estem utilitzant el lema '¡Conócelo i dóna-ho a conéixer! ' sempre que ens referim al Museu de Cantereria. Amb ell pretenem comprometre en la tasca de conéixer i voler al Museu de Cantereria.

Participant en les activitats que es fan en el Museu, ho sentirem el nostre, ens adonarem de la importància que té i donarem motius a les nostres autoritats perquè es valore dignament promocionar el poble d'Agost a través de la seua tradició artesana i cultural.

Facebook: http://www.facebook.com/apromuseudagost

Blog: http://pro-museudagost.blogspot.com.es/


Youtube: http://www.youtube.com/user/APMAgost


 

Artícles relacionats:


- Tradició Canterera

- Canterers d'Agost

- Peces de l'any

- Ruta de la Cantereria